I Procreate kan du plocka färger från ditt favoritfoto.
I Procreate kan du plocka färger från ditt favoritfoto.
I Procreate kan du plocka färger från ditt favoritfoto.
I Procreate kan du plocka färger från ditt favoritfoto.

Måla med appen Procreate på din surfplatta

Efter en vecka med förberedelse inför fotomässan är det dags för Procreate igen! Jag har nu dykt djupare in i appen och den börjar växa. Idag tänkte jag visa hur jag plockar färger från ett foto i Procreate. De här färgerna kommer jag sedan använda när jag målar i Procreate- dagens motiv- en krabba!

 

Plocka färger i Procreate

Dags att ta fram dina färger i Procreate. Under skiftnyckeln kan du lägga till ett foto och jag valde ett foto från underbara Gardasjön- ett foto med underbara blåa färger. 

Det första jag gör är att öppna färgerna och skapar en ny palett- färgerna hittar du i raden längst upp till höger. Nu är jag redo att plocka färger och för att göra det så håller jag ner fingret på fotot- om jag håller kvar trycket år jag en färgmarkör och kan välja vilken färg jag vill från fotot.  Det kan vara lite pilligt men ha tålamod. Färgen du valt syns nu i färger i raden längst upp och  den här färgen kan du spara i din paletts- tryck bara på en tomfärgruta i paletten. Vips så är trägen där

Nu finns mina färger och jag kan använda dem när jag målar mitt motiv!

Dags att skapa formen

Jag börjar med att lägga till ett nytt lager- lager finns i menyraden längst upp till höger. I mitt första lager målar jag en krabba och för att nästa steg ska lyckas ser jag till att krabban är helfylld- färg är oviktigt men jag har valt svart. Det här är min form och den ska jag markera. Är du van vid Photoshop så kommer den funka som en urklippsmask- den kommer att begränsa min rityta så att jag bara målar där.

För att skapa en markering så väljer jag markeringsverktyget och ställer in det på automatic. Markeringsverktyget hittar du i raden längst till vänster (näst sista verktyget). Nu klickar jag på min svarta krabba och formen markeras.

Med formen markerad lägger jag till ett nytt lager och väljer mina penslar och börjar måla. För att inte den svarta formen ska störa så stänger jag av det lagret medan jag målar. Så länge markeringsverktyget är aktivt så målar jag bara i min krabbform- smidigt eller hur!

 

Val av penslar och spara filen

Min favoritpensel är paintingkategorin och waterbrushpensel. Jag målar med olika färger och med olika opacitet och får fram ett läckert mönster i krabban- påminner om havet!

När jag är klar kan jag spara filen och skicka den via min dropbox så att jag kommer åt den på min dator. Jag väljer att spara den som en Photoshop (psd). Mitt motiv tar jag vidare och rapporterar upp som ett mönster som kan använda till tex ett tyg.

Ja, som jag skrev i början så börjar Procreate växa och jag gillar den mer och mer! Utbudet av penslar är bra och att jag kan få fram en psdfil är inte fel. Älskar att jag kan skapa på min surfplatta, skicka filen till min dator och arbeta vidare där. Kommer definitivt att arbeta mer med appen!

Så är du nyfiken köp appen och börja skapa! Var nyfiken och testa så kommer du snabbt in i sättet att arbeta.

Ha en fin kväll,

Anna