Mobilappen-Procreate del 1

Nu är det dags att kolla närmare på appen Procreate som finns för iPads och som en pocketversion för iPhone. Procreate är en betalapp och kostar i dagsläget runt 100 SEK- inte mycket speciellt om du har det som ditt arbetsverktyg!

Jag ska erkänna att jag köpte Procreate för ganska längesedan men den blev lite bortglömd men nu är det dags att börja använda den. Varför den kom på tapeten igen är för att jag funderar på om den kan vara ett substitut till att måla i Photoshop? Just nu vet jag inte svaret på den frågan så du får hänga med mig medan jag utforskar Procreate! 

Om du har hängt med mig så vet du att jag brukar använda Adobe Illustrator när jag skapar. Men på senare tid har jag också börjat måla mer och mer i Photoshop. Just i Photoshop kan jag få till en mer akvarellig känsla som är svår att få till i Illustrator. Så när mina mönster utvecklas så behövde jag också utveckla mig själv! Att måla i Photoshop är riktigt kul men så gillar jag ju att måla på min surfplatta. Så jag hoppas att Procreate kan vara en bra app för mig.

Skapa dokument

Första steget känns bra- jag kan skapa riktigt stora dokument och det passar när jag målar för ex ett nytt mönster. En begränsning med större dokument är antal lager, antalet minskar ju större dokument  jag arbetar med. Väljer jag en dokumentstorlek på 50×50 cm, 300 ppi, kan jag bara arbeta med 4 lager. Just det här kan bli ett problem, beror lite på vart mitt mönster ska och om jag måste färgseparera eller inte. 

Hur ska du tänka kring storlek, speciellt om du inte vet vart ditt motiv ska! När jag arbeta i Photoshop brukar jag skapa ett större dokument än jag tror att jag behöver. Exempelvis om mitt motiv ska bli 16×16 cm så skapar jag ett dokument som är ex 32×32 cm (ett alternativ är att arbeta med högra upplösning än 300 ppi). Då kan jag ändra mig och gör ett större motiv.

Dags att måla

Så nu är det dags att måla och då använder jag min Apple Penna. Saknar du  en sådan kan du använda fingret eller köpa en Stylus som funkar för surfplattor. Det första jag ska bröa är att välja pensel och finns många olika penslar så först lattjar jag runt lit. efter ett tag fastnar jag för en pensel som heter wet acrylic. Så nu börjar jag måla olika färgfält med starka färgarn. Medan jag målar ändrar jag opacitet och storlek på min pensel. När jag skapar brukar jag föredra att ha en ganska låg opacitet, för då kan jag måla på flera lager och få fram skiftningar i teckningen. När jag ska byta färg så saknar jag mitt creative cloud bibliotek. Men men jag får gilla läget och helt enkelt plocka fram nya färger eller skriva in koder. Att välja ut färger kan vara viktigt, speciellt om du är begränsad i antal färger du får använda. Är du begränsad får du leka med opacitet för att få fram olika nyanser och undvika att plocka en nya färger. 

Smeta ut verktyget

Längst upp i översta raden finns det ett finger och den här funktionen gillar jag- den smetar ut mina penseldrag så att jag kan arbeta ihop den- me like! Det sista jag gör är att slänga på en pensel som ger små ljuspunkter och så smetar jag ut dem så att att effekten inte blir så stor. För mitt första motiv så skapade jag allt i samma lager. 

 

När jag var klar så delade jag bilden direkt med min dator via airdrop. Mitt första intryck är att den här appen har mycket att ge och jag ser fram emot att gräva djupare! Jag tror att min nästa utmaningen kommer bli att måla en blomma med akvarell känsla…

På återseende!

Ps. Vill du göra lära dig mer så finns det en kurs i appen Procreate på Moderskeppet Guld med Illustratören Maja Larsson.

I appen Procreate kan du välja olika penslar, färg, tjocklek och opacitet. Färgen på penseln väljer du längst upp till höger (lila cirkeln) medan opacitet och tjocklek väljer du med reglagen på höger sida. Vill du spara filen väljer du skiftnyckeln längst upp till vänster.

Med smeta ut verktyget (fingret i raden längst upp) kan du arbeta ihop de olika färgerna och även mjuka till penseldragen. En funktion jag gillar i Procreate.