Ofta så fastnar jag för färgerna i en bild eller en vy, men hur kan jag hitta rätt färgkod så att jag kan använda färgen när jag skapar digitalt?

Jo med Adobe Color kan du få fram färgkoderna (RGB och HEX) på ett snabbt och enkelt sätt. Som om inte detta var nog kan du fortsätta att laborera med färgerna för att hitta din nyans, dela med dig och hitta inspiration från andra som har skapat färgteman.

Det finns naturligtvis en app- sök på Adobe Color (finns för Iphone, Ipad, Android) så du kan fånga färgarna närsom du blir inspirerade. Kanske på din morgonpromenad?

Jag tar ofta ett kort av det jag blir inspirerad av och så tar jag fram färgerna hemma framför datorn. Jag kan också leka vidare med färgerna tills jag är nöjd.

När du skapat ett färgtema så sparas det i ditt Creativ Cloud bibliotek och du kan ta fram färgen i ditt Adobe program. Du behöver alltså inte leta efter koderna utan öppna ditt CC bibliotek och dina sparade färgteman finns där oavsett om du arbetar i Photoshop eller Illustrator!

Jag tänkte visa hur du kan få fram ditt färgtema från en dator. Webbadressen för Adobe Color är color.adobe.com.

På startsidan finns det några olika flikar längst upp. Du har flikarna skapa (create), utforska (explore) och mina teman (my themes). Under utforska kan du se andras färgteman och kan använda sökord för att få fram ett urval av teman.

Men vill du plocka färger från ett foto väljer du skapa (create) och så klickar du på kameran, uppe till höger, och laddar upp den bild du vill arbeta med (klicka på bilden till höger så får du upp en större version och ser tydligare).

När du laddat upp ditt foto så får du 5 olika färger som Adobe Color valt ut.  Längst till vänster finns ett par förinställda lägen: colorful, bright etc. Testa dig fram och se vilken som passar bäst. Om du fortfarande inte är nöjd kan du manuellt dra de olika cirklarna (med det lilla plustecknet i) till den färg som du vill använda (musklicka och dra). Nu är det bara att testa och leta efter den perfekta färgen och kanske hittar du inte rätt på alla 5 färger men använd dem du gillar.

 

När du fått fram din färger kan du välja att spara dem och det fina är att när du väljer det och har Creative Cloud så kan du sedan hitta dem i ex Illustrator (AI) eller Photoshop (PS), du är alltid uppdaterad och kan få fram dessa koder från vilket program som helst (du måste ha ett adobe ID och vara inloggad). Om du vill se koderna välj mina teman (my themes) och redigera (edit), förutom att redigera färgerna kan du längst ner ser RGB och HEX koderna. Dessa koder kan du kopiera manuellt och klistra in i ex AI och PS men som sagt med CC behöver du inte det!